Peamised reeglid ja postitused

Kellele meist ei meeldiks postitada ja olla nähtavad sotsiaalmeedias. Kellele vähem, kellele rohkem muidugi. Üks postitus võib lõppeda rumalate tagajärgedega nii sulle kui ka teistele, olenevalt postituse sisust. Läbimõtlemata postitused võivad tuua rohkem kahju kui kasu. 

Facebook (aga ka kõik muud leheküljed) on koht kus inimesed postitavad iga päev uut sisu, avaldusi, kommentaare ja muud. Tihtipeale tehakse seda emotsiooni ajendil ja tihtipeale ei pruugi sisu olla tõsi. Viimasel ajal palju boleemikat tekitanud erinevad pildid kus näidatakse ainult ilusat külge elust, ei pruugi olla tõele ligilähedalgi. Mall kus arvatakse, et elu peabki olema nagu pildil on väärarusaam sellest mis tegelikult toimub. Loodud valeideaalid juhivad meid tihti depressiooni, nägemata elu paremat poolt mida saame ise endale luua.

Kui sa kommenteerid kellegi postitust, kas sa mõtled mida see postitus endaga kaasa toob ja kui paljud inimesed võivad olla sellest mõjutatud? Kas su postitus on kaalutletud või on see kirjutatud emotsiooni ajendil, kui paljud inimesed su postitust võivad näha ja kuidas sellest aru võiksid saada erinevad vanusegrupid? Isegi täiskasvanud inimesed, kellelt võiks eeldada juba mingit arusaama elust, kirjutavad kohutavalt oma postitusi, endale aru andmata, et neid postitusi loevad ka lapsed, kes on neile postitustele vastuvõtlikumad kui täiskasvanud inimesed.

Tihtipeale meie postitused jäävad pikaks ajaks interneti sügavustese rändama ja neid näevad inimesed, kellele need postitused polnud mõeldud. Isiklikust kogemusest on üks minu nooruse rumaluse pilt jäänud interneti kauemaks kui 10 aastat ja see on toonud mulle korra kahju, jäin korteri üürilepingust ilma. Üürile andja nägi minu pilti mis ammu ei vastanud enam tõele ja see oli minu jaoks ajalugu, siiski tekitas see mulle rohkem kui 10 aastat hiljem kahju. Inimesed näevad milline sa olid varem, aga nad ei näe seda milline oled sa nüüd. Konteksti tõlgendatakse erinevalt ja võib-olla ka valesti.

Head reeglid interneti kasutamiseks on kirjutanud Elizabeth Hartney[1]. Kui neid reegleid lugeda, tuleks ka mõelda natukene laiemalt, mida need reeglid endaga kaasa võiksid tuua ja kuidas neid igapäevaselt paremini saaks rakendada. Sinu postitus internetis võib mõjutada paljusid.


1. Elizabeth Hartney 10 Basic rules of Netiquette or internet etiquette VeryWell 12.01.2020 https://www.verywellmind.com/ten-rules-of-netiquette-22285 Vaadatud 03.10.2021

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Infoühiskond - põhjalikud muutused (INFOÜHISKONNA VISIOON 2020)

Noppeid IT ajaloost(Häkkimine)