Rick Falkvinge ja Christian Engströmi raamatust The Case for Copyright Reform - mõtteid teisest peatükist

Falkvinge ja Engströmi raamatus tuuakse välja, et uuemad muudatused autoriõiguste seadustes on pigem kahjulikud kui kasulikud. Nagu ikka, nõus ja mitte nõus. Peamisteks probleemideks on:

* legaliseeritud failide jagamine
* Autoriõiguste aeg on liiga pikk
* Helisalvestise osa korduvkasutamine mõnes muus salvestise
* Digitaalsete õiguste haldamise keelamine

Hetkel säilitatakse autori õigusi 70 aastat, The Case for Copyright Reform autorid soovitavad seda aega vähemalt üle kolme korra vähendada ehk 20 aastani. Minu meelest täiesti õigustatud ettepanek, arvestades inimese eluiga, pole mõtet piirata arengut 70 aastat, kui samal ajal saaks vanadest väärtustest luua uusi. 

Probleeme on tekitamas ka olukord, kus saadakse loomingule automaatselt autori õigused. Juba seisma jäänud pea väärtusetuid teoseid ei saa taaskasutada, sest ei teata kes on autor. Puudub kindel register teostest ja autoritest. Autor võib olla igaüks meist, ilma, et me teaksime või vajaksime neid õiguseid. Kahjuks selised seadused piiravad meie arengut. Autoriõigused tuleks registreerida vastavasse andmebaasi, et oleks erinevaid probleeme ja kuritegevusi autoriõigustega. Antud hetkel pidurdab selline olukord meie arengut. 

Palju tuuakse ettekäändeks, et meelelahutus kannatab puuduvate regulatsioonide tõttu autorikaitseseaduses, autorid ei saa tulu kuna reegleid pole piisavalt. Minu meelest on see murekoht tõesti. Olen nõus sellega, et autor peab saama tasu. Samas, me ei saa arvata, et kellegi kunagi kirjutatud kaks nooti noodivihikus on plagiaat kellegi teise noodivihikus. Kusagilt jooksevad siiski piirid, see on probleem millega tuleks tegeleda. Kuna see artikkel on loodud 2012 aastal, on aeg edasi läinud ja vähemat eestis on sisse viidud tühja kasseti tasu. Autorid saavad tasutud ja tarbijale jääb alles meelelahutus.

Tänasel päeval on palju võimalusi jagada erinevat materjali erinevatel kanalitel, kodust piraatlust on pea võimatu jälgida. Isiklikult ei ole mul kodu ka erinevaid torrent failide kasutamiseks programmi, selleks puudub igasugune vajadus. Autorid peavad saama oma toodete/teenuste eest tasutud. Teisalt me ei saa arvata, et igaüks meist ongi autor. Üleliigsed seadused, et me kõik olemegi autorid peale postitamist ei kõlba tänapäeva vabasse interneti ajastusse. Oma toodete/tenuste turustamiseks on loodud erinevaid lahendusi, tuleb ka juurde. Liigsed seadused pigem piiravad meid kui toovad kasu.

Raamatu autorid tahavad, et privaatne vabadus jagada andmeid ja kommunikatsioon internetis säiliks. Kindlasti nõustun ma autoritega, et me ei saa oma vabadusi internetis piirata ja anda teed suurtele ja veel suurtematele korporatsioonidele ja nende õigustele, loovutades enda õigused vabale jagamisele.


1. Christiane Engström MEP & Rick Falkvinge "The Case For Copyright Reform" 2012 http://falkvinge.net/wp-content/uploads/large/The%20Case%20For%20Copyright%20Reform%20(2012)%20Engstrom-Falkvinge.pdf  Vaadatud 10.10.2021

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Infoühiskond - põhjalikud muutused (INFOÜHISKONNA VISIOON 2020)

Peamised reeglid ja postitused

Noppeid IT ajaloost(Häkkimine)