Arpanetist Facebookiniː Interneti kujunemislugu / jumalad ja standardid

Selle nädala teemaks on internet ja selle alguslugu. Mis teeb internetist interneti ja mis on juba unustuse hõlma vajunud. Erinevatest aastatest on  koos internetiga kaasa liikunud ja paika pandud standardid. Veebileht mida me brauseris näeme, eeldab HTML, CSS, programmeerimiskeeli ja veel teisi standardeid. Aastast 1994, W3C (World Wide Web Consortium) on loonud üle 100 standardi, mida nimetatakse W3C soovitusteks.[1] 

Tooks välja mõned tähtsamatest standardid mis käivad kaasas internetiga: 

  • RFC (Request for Comments) - kommenteerimisnõue
  • IP (Internet Protocol) 
  • WAI-ARIA (Web Accessibility Initative - Accessible Rich Internet Applications) - tehniline spesifikatsioon mis kirjeldab juurdepääsetavust veebilehtedele

Üheks suuremaks jumalaks selles vallas peetakse arvuti teadlast Johnatan Bruce Postel-it. Ta oli mees kes andis panuse lisaks ARPANET (laiaulatuslik pakettkommuteeritav võrk) loomisele ka ülatasandi domeeni (DNS root zone) loomisele ja tema loodud on ka veel robustsuse printsiip (robustness principle), tihti nimetatud Posteli seadus (Postel´s law).

Erinevad suuremad organisatsioonid kes võimaldavad meil igapäev kasutada internetti ja pingutavad selle nimel, et meil oleks mugavam ja paremini kättesaadav internet ning kes loovad standardeid on näiteks: 

  • ISO (International Organization for Standardization) - Rahvusvaheline Standardiorganisatsioon
  • IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) - Elektri ja Elektroonikainseneride instituut
  • Wi-Fi Alliance - Wi-Fi mittetulundusühing, kellele kuulub kaubamärk
  • ICANN (Internet Corporation for Assigned names and numbers) mitut sidusrühma esindav rühm ja mittetulundusühing, mis vastutab mitmete Interneti-nimeruumide ja numbriruumidega seotud andmebaaside hoolduse ja protseduuride koordineerimise eest, tagades võrgu stabiilse ja turvalise töö.

Miks on veel standardid olulised? Aastal 2021 on valmimas Eestis 5G võrk mida juba saab kasutada mingil määral, mitte veel igal pool aga teatud asukohtades. Norra puhul ulatuvad kiirused isegi 8G piirini, see tähendab umbes 11GB kiirust.[2] Me saame tänapäeval kasutada seda mobiilset internetti vägal heal tasemel ja kiirusel. 

Mitte küll täielikult unustatud aga hääbumas on tehnoloogia mida nimetakse Dia-up (sissehelistamine) ühenduseks. Selle teoreetiline maksimum kiirus on 56 kbit/s, kasutades V.90 või V.92 protokolli. Dial-up algusaegadest umbes 205970 tuhat korda kiirem internet on Norras aastal 2021.

Tänu tublidele inimestele, organisatsioonidele, mittetulundusühingutele ja standarditele oleme jõudnud aastal 2021 suured edusammud edasi interneti algusaegadest. Aastate jooksul on asju mis ei ole muutunud ja on ka asju mida ei ole enam tänaseks kasutusel.

Map of the Internet, created by Jon Postel in 1982
                    Map of the Internet, created by Jon Postel in 1982

Kasutatud kirjandus

1. "What are Web Standards" https://www.elcom.com.au/resources/blog/web-standards, Privacy Statement Vaadatud 09.09.2021
2. "Which country has 7G  network", ArtDaily, https://artdaily.cc/news/131985/Which-country-has-7g-network-#.YTp6QZ0zZhE Vaadatud 09.09.2021

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Infoühiskond - põhjalikud muutused (INFOÜHISKONNA VISIOON 2020)

Peamised reeglid ja postitused

Noppeid IT ajaloost(Häkkimine)