Infoühiskond - põhjalikud muutused (INFOÜHISKONNA VISIOON 2020)

2012-2013 pärinevas infoühiskonna visiooonis on, et enim kasutatavad teenused on lihtsalt ja mugavalt kättesaadavad.[1] Rõõm on tõdeda, et praeguseks suures osas see nii on. Suur osa riigi teenuseid on kolinud internetti. Ka erasektori teenuste kättesaamine internetis ei ole enam nii keeruline. 

Suures osas võime tänulikud olla Covid-19 viirusele, mis kiirendas protsessi väga palju. See andis suure tõuke, et teenused saaks virtualiseeritud kiiresti, sest enne viiruse levikut oldi veel veidike ootaval seisukohal. Ilmselt ootaksime nii mõnegi teenuse virtualiseerimist. 

Positiivne on veel see, et meie haridussüsteem sai nii kiirelt uue hingamise. Me õppeprogrammid on muudetud ja kodus kooli pidamine ei ole tänapäeval enam küsimus. Veel mõned väiksemad muudatused ja infoühiskonna visioon on ennast paika pidadnud.

Üks positiivne liikumine on veel töökohtade võrgustamine ehk on loodud palju eeldusi selleks, et täiel määral kasutada internetti väärtust. Me oleme liikumas sinna poole kus töökoha asukoht ei ole enam oluline. Oluline on interneti olemasolu, sest tööd on võimalik teha ka kohvikust või muus meelepärases kohas. Kuigi kellaaja valimine võib veel hetkel natuke problemaatiline olla, on vähemalt tehtud sammued edasi, et saaksime valida omale mugava töötempo ja viisi.

On ka veidike problemaatilisemaid mõttekohti. Visioonis tuuakse välja, et Eesti pakub esimese riigina maailmas virtuaalset residentsust.[1] Jällegi tubli töö eestvedajatelt. Kahjuks mulle tundub, et see projekt ei ole andnud sellist tulemusts nagu loodetud. Eestisse ei tulda resideeruma erinevatel põhjustel. Mis iganes need põhjused võivad olla, ei ole eestlased suutnud seda projekti piisava innustatusega edasi viia. 

Residentide hulk Eestis on  73 915 ja otsene majanduslik mõju on 50 miljonit eurot[2], kuid tootlus riigi jaoks on väike. Mõttekohti mida parandada on piisavalt. Kindlasti see võiks olla teemaks ja parendus kohaks aastal 2021.


1. "Eesti infoühiskonna arengukava 2020" Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium https://www.mkm.ee/sites/default/files/elfinder/article_files/eesti_infouhiskonna_arengukava.pdf Vaadatud 26.09.2021

2. https://e-resident.gov.ee/eesti E-resident Vaadatud 26.09.2021

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Peamised reeglid ja postitused

Noppeid IT ajaloost(Häkkimine)